Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 21 януари влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата

Снимка: радио Видин

Пътната полиция вече има право да прекратява служебно регистрацията на автомобили без застраховка "Гражданска отговорност". Водач, който бъде хванат да управлява без задължителната полица, е заплашен не само с глоба, но и със затвор до една година. Нарушителите на правилата за движение ще плащат по-високи глоби от 21 януари, когато влизат в сила промените в Закона за движение по пътищата. 
След 20 дни полицията ще има право да отнема номерата на колата, ако шофьорът й кара с над 0,5 промила алкохол в кръвта или след употреба на наркотици. 
В глобите за алкохол ще има разграничение - шофиране с между 0,5 и 0,8 промила ще се наказва с 500 лева, а между 0,8 и 1, 2 промила - с 1000 лева. 
Също от 21 януари двойно ще бъдат увеличени глобите за превишена скорост. Те ще варират от 400 до 600 лева в зависимост  от това колко километра е превишението и дали е в или извън населено място. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44