Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 души са задържани в Истанбул във връзка с терористичното нападение на Нова година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на задържаните във връзка с терористичното нападение в Истанбул на Нова година нарасна на 12 души. Първоначално бе съобщено за осем арестувани за атентата, за който отговорност пое "Ислямска държава". Сред тях не е прекият извършител на нападението, който все още се издирва. 39 са жертвите на атаката, над 60 са ранените.

Междувременно, специални сили на турската полиция проведоха снощи операция в апартамент в истанбулския квартал "Зейтинбурну". Акцията е предприета по сигнал на граждани и е продължила близо 3 часа, но не били открити следи от нападателя и е завършила без арести, съобщиха медиите.

Турски медии разпространиха снимка на мъж, за която твърдят, че е на нападателя и че е била предоставена от полицията. Посочва се, че същото лице преди нападението в Рейна е било забелязано на площада "Таксим", където се бяха събрали много хора да отпразнуват новогодишния празник.

В същото време не стихва напрежението в обществото във връзка с нападението. Смята се, че някои проповеди, разпространени от Дирекцията по религиозните въпроси преди Нова година и прокламирани от ходжи, които говорят често и по телевизиите, подбуждат към омраза и враждебност и подготвят почва за нападения, подобни на това в Рейна. Неофициално се твърди, че нападението е имало за цел да сплаши гражданите алевити или алиани, които са религиозно течение.

Турските власти обявиха, че разследват профили в социалните мрежи, подкрепящи тероризма и провокиращи разделение в обществото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44