Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнища от птичи грип са установени в няколко области в страната.

| обновено на 03.01.17 в 18:25
sova
Снимка: БГНЕС
Лабораторно потвърдено е огнище на птичи грип при диви животни в община Пазарджик.   Преди дни граждани сигнализираха на телефон 112 за открити две мъртви сови. Изследванията доказаха, че причината за смъртта им е именно птичият грип.   В района е определена трикилометрова предпазна зона, в която се забранява придвижването и пазар на животни. Определена е и 10-километрова зона за наблюдение, която включва територии от 17 селища. Жителите на селата са информирани да сигнализират в кметствата в случай, че бъдат открити други мъртви прелетни птици.  Предстои заседание на областната епизоотична комисия.

Огнище от птичи грип е установено и в два частни имота по брега на язовир "Студен кладенец" на територията на община Кърджали.
15 000 домашни птици са унищожени от служители на Старозагорската агенция по храните. Унищожаването на птици продължава и днес.

Освен в потвърдените огнища в Пазарджик и Ямбол, нови огнища от птичи грип са открити и в Пловдивско.  Засегнати от заразата са патиците в 10 села, като в рамките на деня са били умъртвени над 120 000 животни.

Птичи грип е установен в птицеферми и в още четири области в страната- Видинска, Врачанска, София и Монтана.

Умъртвяването на птици в цялата страна продължава, като само в Стара Загора ветеринарни лекари от областната Агенция по храните са унищожили над 15 хиляди птици.

Няма данни за заболели хора, тъй като вирусът е от щам с ниска степен на опасност. Потенциалните приносители на птичия грип са гълъбите, които обаче не боледуват от него.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44