Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Трекляно в готовност за аварийна помощ при предстоящите снеговалежи и студове

Снимка: БГНЕС

Властите в най-малката община в България - Трекляно, имат готовност да стигнат до всеки дом при предстоящите снеговалежи и студове, каза кметът Радко Петрунов. В две от селата Побит камък и Брест през зимата не живее никой, възрастните хора са се изнесли при свои близки. 

Имало идея в сградата на общината да се особи една стая, където да настанят самотно живеещи хора от селата, те самите обаче отказват да напуснат домовете си, затова връзката с тях ще се поддържа чрез социалния патронаж, който им кара храна и продукти през ден.

Близо 70 километра е дължината на общинската четвъртокласна мрежа с асфалтови и черни пътища. Те са разположени предимно в планински и труднодостъпен терен с надморска височина от 950 до 1350 м. За поддържането на пътищата е наета фирма от Земен, която се ангажира с отстраняване на натрупан сняг и опесъчаването. Общината разполага и със своя верижна машина, която се използва при навявания и високи преспи до махалите.

Реално в общината през зимата остават не повече от 400 жители, останалите са на топло при децата си в градовете, а през лятото се връщат обратно, отбелязват от общината.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44