Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Новият президент разпуска парламента на 2 февруари, изборите ще са на 2 април, пише 24 часа. Радев първо обявява екипа си, после праща половината за министри в служебния кабинет, според вестника, който се позовава на близки до екипа на следващия държавен глава. Той е поръчал да се изготви и списък за областни управители.

"Рекордно дъно в износа на ток" е водещото заглавие на Капитал дейли. През 2016 г. износът на електроенергия от страната ни е бил най-малък за последните 16 години, но, макар и плахо, е започвал да се възстановява в последните месеци, пише още вестникът. Темата продължава Монитор с пояснението, че евтиният газ е свил износа на ток с повече от една трета.

Статистиката отчита спад в селското стопанство за 2016 г., пише Земя.

Двойно повече са се увеличили пенсионираните полицаи и военни през 2016 година заради новите правила, е друга тема от  Монитор.

И тази година ще има много желаещи да напуснат системата, прогнозират консултанти. При гражданските специалности обаче пенсионерите са с 2500 по-малко също заради новите правила, които изискват повече стаж и възраст.

Бившият министър на икономиката Николай Василев призовава в Труд да оставим пенсионните фондове да работят за спестяванията ни и да не ги нападаме, защото, ако всеки сам реши да трупа спестявания за старини, е равносилно на това да си прави сам хирургическа операция. Според него натрупаните пари в пенсионните фондове не са малко.

ГЕРБ срина и Природо-математическата гимназия, пише Дума. Новият училищен закон отнема националния статут на елитната гимназия в София, учители, ученици и родители са готови на протест.

Изпитът по чужд език става вход за специалността "българска филология" в Софийския университет, информира на първа страница вестник Сега.

Друго заглавие от Сега, по повод прокурорските обвинения срещу няколко бивши и сегашни министри, коментира "Всяко министерско обвинение върви с обезщетение; прокуратурата обича да показва мускули с дела, които са обречени".

Пострадалата при нападението в турския клуб "Рейна" българска гражданка Нурай Алиосман е споделила, пред 24 часа, че ще остане в болница още седмица.

"Птичият грип ме тревожи повече от грипния щам "Хонконг", поразяващ хора, казва, в интервю за Телеграф, главният здравен инспектор, д-р Ангел Кънчев. Засега няма заразени хора, но рискът е голям за тези, които са в непосредствен контакт със заболелите птици.

Спорът между БНР и "Музикаутор" е повод да поговорим за стъкления покрив над българските артисти, пише в Труд журналистът Емил Спахийски. Ако "Музикаутор" защитава българските автори, нека за се бори за това, призовава Спахийски. Мая Нешкова и Данчо Караджов подариха песните си на радиото, пише Стандарт. Вестникът цитира изпълнителния директор на "Музикаутор" Иван Димитров, който се заканва "Ще докажем спекулации документално". Цитиран е и представител на Министерството на културата, който заявява, че ведомството няма да утвърди новата тарифа за авторските права, докато двете страни не постигнат споразумение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44