Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметник на кирилицата ще бъде издигнат на Антарктида

Снимка: снимка: еленица Маринова
Паметник на кирилицата с височина два метра и половина ще бъде издигнат на Антарктида. Целта на проекта е да припомни, че кирилицата е създадена в Плиска, обясни проф. Николай Овчаров, член на инициативния комитет за създаването му. 

Паметникът е изграден от няколко метални сегмента, върху които са изобразени 12 букви от азбуката. Върху буквата "Ж" са изрисувани три икони -  на Св. Св. Кирил и Методий и на Св. Климент, обяснява инж. Младен Станев, автор на монумента:

Това е една от конструкциите, които е издържлива - триъгълната форма и неслучайно избрахме тази малко кръстовидна форма, а самият паметник е направен по такъв начин, че да издържи на всякакъв вид натоварване. Хромникел и месинг. Вечни материали. Надявам се поне 1 000 години да издържи.

 

В паметника ще има вградени капсули с пръст от старите столици Плиска, Преслав и Търново, от големите градове София и Варна, както и от гроба на хан Кубрат в Украйна.

Идеята се реализира благодарение на дългогодишното българо-монголско сътрудничество.

Монголия е единствената неславянска държава извън Съветския съюз, която пише на кирилица, посочва проф.Николай Овчаров.

Паметникът ще бъде изложен във фоайето на Софийския университет до края на следващата седмица, а на 15-ти януари ще отпътува за Антарктида.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44