Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сняговалежите обхванаха големи райони от страната

| обновено на 05.01.17 в 19:34
Снимка: БГНЕС

Сняг вече вали над голяма част от страната. Очаква се да започне и прогнозираното рязко застудяване. Преваляванията няма да спрат до утре следобед, като се очаква да се усилят. През нощта и утре сутринта ще са най-интензивни.

Ще се усили и силният североизточен вятър. Температурите ще паднат драстично. Най-много това ще се усети в неделя срещу понеделник. Тогава се очаква термометрите да показват до минус 20 градуса.
 
Най-сериозно ще бъде засегната Североизточна България, обясниха от Агенция "Пътна инфраструктура" и МВР, откъдето препоръчаха да се избягват пътуванията от днес до 7 януари.

Министърът на регионалната развитие Лиляна Павлова съобщи каква е ситуацията в момента:

Обилният снеговалеж обхваща цялата територия на Източна България. Навсякъде работи почистващата техника, обработва се, тъй като очакваме спадане на температурите. Така че съгласно изискванията и нормите, фирмите за подържане извършват необходимите действия по подготовка за спадащите температури, за да може да бъде обработено и изчистено, особено за нощните часове.

Към момента няма инциденти, към момента няма затворени пътища извън един малък  участък на третокласен път в Кюстендилска област, където за момента е най-силен снеговалежът, най-обилен. Ще се извършва и за момента се извършва само превантивно, временно спиране или ограничаване само за почистване на тежкотоварни превозни средства, като например в участъка на магистрала "Хемус" при Витиня, където имаме двупосочно движение. На останалите места все още няма въведена забрана за тежкотоварните превозни средства, но такава очакваме да има в по-късните часове на деня и на нощта, когато се наложи. Може да се наложи затварянето поетапно на някои от третокласните пътища.

В Плевенска област предприеха  допълнителни мерки за  действия при обилни снеговалежи. 132 снегорина са в готовност да чистят републиканските пътища  при очаквания снеговалеж тази вечер.

Има пълна готовност за навременна и адекватна реакция при екстремни зимни условия  - това показа извънредната среща на областния управител Ралица Добрева с представители на всички институции.

Кметовете на 11-те общини са направили преглед на плановете за защита на населението при бедствия. извършени са контролни предупреждение към диспечерските пунктове на електроразпределителното дружество, ВиК и пътното поддържане за осигуряване на допълнителни екипи за евентуално възникнали аварии. Съвместно с Регионалната здравна инспекция е повишена готовността за транспортиране на пациенти на хемодиализа, бременни и тежкоболни до здравни заведения.

72 машини са в готовност да се включат в разчистването на пътищата в Силистренска област при евентуално влошаване на обстановката.

Планът за временна организацията на движението при влошени метеорологични условия на Областното пътно управление в Силистра предвижда въвеждането на три обходни маршрута в случай, че главните пътища за Русе, Шумен и Добрич станат непроходими. За Русе алтернативният маршрут е през Главиница за Шумен - през село Алеково, а за Добрич през селата Попкральово и Войново.

При виелици и преспи движението ще бъде спряно до разчистване на пътищата. Целта е да се избегнат инциденти със затънали в снега автомобили и бедстващи хора.

При влошаване на времето пациентите на хемодиализа ще бъдат настанени в областната болница и ще останат там до нормализиране на обстановката. Същото се отнася и за родилките, чийто термин е в дните с прогнозирано лошо време.

Община Ловеч е предприела всички необходими мерки и е в готовност за очакваното влошаване на времето. Осигурена е снегопочистваща техника и материали за обработване на улиците в града и пътищата към селата.

При необходимост всички родилки от общината с термин за следващите дни и болните на хемодиализа ще бъдат хоспитализирани в Ловешката болница, събощи кметът Корнелия Маринова:

Училищата, детските градини и социалните заведения са снабдени с гориво за отопление. При проблеми с газоподаването защитените потребители ще бъдат обезпечени. Осигурено е медицинско обслужване. Имат резервен запас от хранителни продукти.

Директорът на снегопочистващата фирма в Ловеч Павлин Иванов посочи, че са предприети мерки и срещу заледяването на улиците:

Напръскани са всички главни улици. Особено внимание сме обърнали на мостовете.

Кризисните центрове в Шуменско са готови да приемат бедстващи водачи на превозни средства или хора без подслон. Все още шестима жители на Хитрино ползват услугите на  центъра за настаняване в областния град в очакване да завършат ремонтите в домовете им или да бъдат оборудвани фургоните,в които да се настанят.

С 14 свободни места разполага общинският кризисен център в Шумен. В дните с критично ниски температури в сградата на общежитието има възможност да бъдат приети и бездомни хора.

В Шуменското село Велино също е напълно оборудвани подготвено за спешни ситуации аварийно спално помещение за бедстващи хора. Селото разполага с две помещения с общо 12 легла. По информация на кмета на Велино Димитър Димитров собствениците на магазини в селото са инструктирани как да осигурят най-необходимите продукти и стоки поне за 10 дни. Създадена е организация и за доставка на хляб на населението с верижна техника.

Центърът за временно настаняване в Пазарджик има готовност да приеме в студените дни хора, които живеят на улицата. 

Заради очакваните много ниски температури в следващите дни мобилна група към социалното ведомство в града ще обхожда района. В случай че бъдат открити бедстващи хора, които се нуждаят от специална закрила, те ще бъдат настанявани в центъра.

Пазарджик е сред градовете с жълт код за опасност от поледици и обилен снеговалеж. Снегопочистващите фирми са в готовност за реакция, уверяват от Общината.

Община Сливен е в готовност да посрещне влошаващата се метеорологична обстановка, стана ясно на извънредното събрание на кризисния щаб. Снежана Кънева, секретар на общинския кризисен щаб, обяви как ще се почистват пътищата в общината:

Ще се работи през светлата част на деня по общинската пътна мрежа и ако се наложи ще затваряме участъци.

Центърът за спешна медицинска помощ има готовност да извози и настани в болницата, хората от планинските райони, които са на хемодиализа и жените в напреднала бременност. Гл. инж. Ваня Модева от Областно пътно управление обяви готовност за почистване на магистрала "Тракия":

Обезпечена е на 100% с химически материали. Цялата техника е в готовност.

От общинския кризисен щаб напомниха, че при нужда гражданите да звънят на тел. 112. От там още веднъж напомниха да не се пътува в следващите три дни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44