Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи доживотни присъди в Турция след опита за преврат

Снимка: БТА
Турски съд издаде доживотни присъди на един полковник и един майор, заради ролята им в опита за преврат през юли. Това са първите присъди в най-големия процес в историята на страната. Те бяха обвинени в нарушаване на конституцията.

В Турция продължават арестите в рамките на разследването на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се счита за организатор на пуча. След военните, полицията и магистратите, властите разшириха разследването в средите на бизнеса и на медиите. Днес са били издадени заповеди за арест на 380 бизнесмени, подозирани в осигуряване на финансова подкрепа на мрежата на Фетхуллах Гюлен. Сред задържаните са и главният юрисконсулт и бивш генерален директор на един от най-големите холдинги на страната "Доан Медиа", към която влизат вестник "Хюриет", информационната агенция "Доан", телевизионният канал "Си Ен Ен Тюрк" и други.

Преди това бе задържан друг високопоставен служител на холдинга Барбарос Муратоглу заради предполагаеми връзки с движението на Фетхуллах Гюлен. Групировката "Доан" се преценява за независима медия от правителството и според наблюдатели поредните арести имат за цел да заглушат свободата на словото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44