Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За четвърта година българите в Кипър отбелязват Богоявление със служба на родния език

Снимка: Бранислава Бобанац

27-годишният Светослав Славков извади на Богоявление Светия кръст от водите на Средиземно море в Кипър. За четвърта поредна година сънародниците ни на острова честват големия християнски ден с празнична служба на български език.

Празничният Велик водосвет беше отслужен от българския свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов в църквата “Света Троица” (”Агия Триада”) край Паралимни, на източното крайбрежие на острова, на брега на Средиземно море. Храмът е избран специално за честването заради символичната връзка на името му с днешния празник.

На плажа “Агия Триада” до църквата се състоя и ритуалът по хвърлянето на Светия кръст във водата. Пред огромно множество от сънародници, които дойдоха на българската церемония, 11 смелчаци се хвърлиха в Средиземно море, като най-малкият беше 11-годишен, който е и именик днес.

Светослав Славков за първи път участва в Богоявленската надпревара в Кипър. Той е от Червен бряг, а на острова живее и работи в района на Паралимни. Младежът получи в дар осветена икона с образа на Света Богородица, изработена от съпругата на отец Станислав – Ива Симеонова, както и бутилка вино и малка парична награда.

Всички участници в празничната надпревара за Светия кръст получиха от отец Станислав кръстче и малка икона.

Богоявление е един от най-тачените празници в Кипър. Шествията и церемониите за благословия и хвърляне на кръста във водата събират много кипърци, туристи, гости. Денят е официален неработен ден за страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44