Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО прехвърля военна техника и военнослужещи към Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В германския пристанищен град Бремерхафен започна разтоварването на американска военна техника за Източна Европа. Пристигнали са танкове, бронирани автомобили и гаубици. В рамките на операцията на НАТО „Атлантическа решимост“ в Полша и балтийските страни трябва да бъдат разположени над 4000 американски войници.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година беше взето решение за разполагане на четири батальона в Източна Европа - три в балтийските държави и един в Полша. На по-късен етап в Унгария и Румъния се предвиждат и съвместни военни учения. При пристигането на първия кораб с американско въоръжение, генерал-лейтенант Петер Борер от Бундесвера коментира: Прехвърлянето на военна техника и военните учения, които планираме, са ясен сигнал за ангажимента на партньорите ни от САЩ към колективната сигурност. В Уелс и Варшава решихме да засилим присъствието си в Европа. Това и правим. Така че не може да се говори за дрънкане на оръжия.

Целта на военното разгръщане е да се защити мирът в Европа и да се демонстрира сила пред Русия, поясни генерал-лейтенант Фредерик Ходжис, командир на Въоръжените сили на САЩ в Европа. Той подчерта, че това е отговорът на Северноатлантическия Алианс на престъпното анексиране на Крим.

Започналата операция по прехвърлянето на американска военна техника е най-голямата от края на Студената война насам. И много критикувана. Сузане Шатенберг от университета в Бремен, която изследва процесите в Източна Европа, смята, че има алтернатива на разполагането на оръжия в балтийските страни и Полша. Според мен, Путин е политик, който залага на символите. За него е важно на Русия да се гледа като на велика сила. Така че не е нужно срещу Путин да се изправят оръжия, а би било достатъчно, ако се седне на масата на преговорите и се възобнови диалога.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44