Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия посреща Рождество Христово по стар стил

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В повече от 30 хиляди храма в Русия и 800 манастира бе посрещнат един от най-големите Господски празници - Рождество Христово.

Централната служба обаче се проведе в Москва, в катедралния съборен храм „Христос-Спасител“. Тя бе водена от главата на Руската Православна Църква патриарх Кирил. Въпреки отрицателните температури, достигащи в Москва до -25 градуса, милиони вярващи посетиха руските православни храмове от Владивосток до Санкт Петербург и Калининград.

Премиерът Дмитрий Медведев заедно със съпругата си посети службата, водена от патриарх Кирил, докато президентът Владимир Путин предпочете да посрещне Рождество Христово във Велики Новгород в Светоюриевският мъжки манастир, в храма носещ името на „Свети Георги“.

В словото си патриарх Кирил по повод Рождество Христово, което в Русия за разлика от останалите източноправославни страни се отбелязва по стар стил, призова руснаците да бъдат по-търпими и снизходителни едни към други, да излязат от пространството на виртуалната реалност и да се върнат в реалният свят, за да могат да помагат на нуждаещите се в него.

В голямото си Рождественско интервю пред руската държавна телевизия, което бе излъчено днес, патриарх Кирил се обяви против абортите - тема която предизвика сериозна обществена дискусия през 2016 година, като сега добави, че абортите не могат да помогнат в създаването на  успешна кариера и щастлив живот. Децата способстват за развитието на човешкия потенциал, заяви патриарх Кирил. Той разкритикува действията на правителството, че не е предприело нищо за ограничаването на абортите, което е един от най-големите проблеми на руското общество. Ежегодно по официално данни в Русия се правят по 1 милиона аборта, докато незаконните достигат няколко пъти повече.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44