Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюнтер Йотингер ще се яви на изслушване пред евродепутати

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят, който пое ресорите на Кристалина Георгиева, ще бъде подложен на изслушване пред евродепутати в Брюксел. Германецът Гюнтер Йотингер получи управлението на бюджета и човешките ресурси в ЕК, а неговото портфолио "Цифрова икономика и общество" бе разпределено на естонския му колега Андрус Ансип.

Гюнтер Йотингер си навлече критики в края на миналата година, когато по време на реч в Хамбург направи изявления, определяни от някои като "хомофобски и расистки". Германският еврокомисар поднесе публични извинения и вече пое ресора "Бюджет и човешки ресурси", считано от 1 януари – още преди да мине днешната обмяна на мнения с евродепутатите.

Решението на Юнкер дори да не изчака изслушването, е неприемлива демонстрация на сила, коментираха от групата на "Зелените". Това не е проблем, според ЕК, защото преразпределянето на отговорности между комисарите влиза в сила незабавно и е записано в Рамково споразумение за отношенията ѝ с Европейския парламент, подчерта говорителят Маргаритис Схинас:

Нищо апокалиптично не казва рамковото споразумение, това е нормален междуинституционален процес.

Очаква се депутати и от други партии да питат Йотингер за възгледите му спрямо хора с различен етнос и сексуална ориентация, освен за компетенциите му в европейското бюджетиране. Бившият комисар по енергетиката ще отговаря и на обвиненията относно пътуването му до Унгария в частен самолет на германския енергиен лобист Клаус Магнолд. Той вече заяви, че не е извършил етично нарушение. Одобряването на Йотингер няма да зависи от гласуването на всички евродепутати в пленарна зала. Заключението от съвместното изслушване на трите комисии по Бюджет, Бюджетен контрол и Правни въпроси ще бъдат предоставени на шефовете на парламентарните групи. Именно те ще се произнесат окончателно на 12 януари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44