Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Критична фаза в мирния процес за решаване на Кипърския въпрос започна в Женева

Снимка: Бранислава Бобанац /архив/

Срещата на върха между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ е кулминация на водените от тях 19 месеца интензивни преговори. В Женева те ще проведат шест заседания, в които ще се опитат да преодолеят противоречията и да постигнат напредък по редица все още нерешени въпроси за бъдещия федерален Кипър. Те са свързани основно със собствеността, управлението на федерацията, икономиката, въпросите на Европейския съюз. Най-труден на този етап е териториалният аспект – каква част от окупираните сега територии ще бъде върната под кипърска гръцка администрация. Ключовата дискусия по тази тема ще бъде в сряда, когато двамата лидери трябва да сложат на масата на преговорите конкретни карти за територията на бъдещите две съставни зони на кипърските гърци и кипърските турци в бъдещата федерация.

Женевският интензивен кръг преговори ще завърши с международна конференция в четвъртък с участието на трите страни-гаранти по Договора за независимост на Кипър от 1960 г. - Великобритания, Гърция и Турция. На нея ще се обсъжда най-сложният и конфликтен въпрос - за сигурността и гаранциите за бъдещия федерален Кипър, включително извеждането от острова на близо 40-хилядната турска армия.

От започващата днес трудна седмица ще стане ясно дали е възможно да се постигне политическа рамка на мирно споразумение за Кипър, след 43-годишното му разделение. Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че е оптимистично настроен, с воля и желание за намиране на решение на десетилетния конфликт, което ще даде възможност за изграждане на Кипър като модерна европейска държава. Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ бе по-предпазлив, като изрази загриженост, че времето за решение на Кипърския въпрос изтича.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44