Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Женева започнаха решаващи преговори по кипърския въпрос

Мустафа Акънджъ и Никос Анастасиадис
Снимка: БГНЕС

В Двореца на нациите в Женева започна решаващ кръг преговори за обединение на етнически разделения от 43 години Кипър. Навлизането в заключителната фаза на мирния процес стана възможно след интензивна дипломатическа дейност в Никозия, Атина, Анкара, Лондон, Брюксел и Ню Йорк.

Лидерите на двете кипърски общности - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ, възобновиха днес преговорите за постигане на мирно споразумение по кипърския въпрос, след като в края на ноември изпаднаха в задънена улица. До сряда Анастасиадис и Акънджъ ще имат 6 срещи, на които трябва да уеднаквят максимално позициите си по останалите много нерешени въпроси в продължилите досега 19 месеца преговори. Ход на разговорите бе даден с обсъждането на проблемите на собствеността - възстановяването на имоти или обезщетяването на собствениците им, бежанци от двете кипърски общности. Двамата лидери дебатираха днес и въпросите на управлението и споделянето на властта в бъдещата федерация, където възлово противоречие е исканото от кипърските турци ротационно президентство.

За първи път в преговорите по кипърския въпрос териториалният аспект и критериите за териториални корекции ще се разглеждат заедно с конкретна карта на бъдещите две зони в обединения Кипър. Анастасиадис и Акънджъ трябва да представят проектокартите си в сряда.

В четвъртък преговорите ще прерастнат в международна конференция с участието на трите страни-гаранти Великобритания, Гърция и Турция. В нейния център са проблемите на сигурността и гаранциите, които са основен източник на десетилетното напрежение и недоверие на острова, ключов спор между кипърските гърци и кипърските турци, между Гърция и Турция.

Постигането на мирно споразумение в Кипър е трудно, но не невъзможно, защото двамата лидери показват много смелост и воля, коментира днес на пресконференция специалният пратеник на ООН Еспен Барт Ейде. Според него сега е настъпил крайният момент, моментът на истината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44