Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката: Оранжев код за валежи от сняг, затворени пътища и бедстващи

| обновено на 10.01.17 в 10:18

Оранжев код за валежи от сняг е обявен за днес в областите Варна, Добрич, Русе, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол. Прогнозата за времето в тези области е за нова снежна покривка до 20 сантиметра. Ще духа умерен и силен вятър, предимно от север, което ще създаде условия за навявания.

Ледоходът по река Дунав заема вече 75 процента от повърхността на реката и това създава проблеми за корабоплаването. Изпратени са предупреждения до всички корабособственици и капитани на кораби да приберат съдовете в зимовници или естествени укрития, за да се избегнат повреди по корпусите.

Основните пътни артерии в област Силистра са отворени за движение при зимни условия, но само за леки коли и микробуси. Все още от и за Силистра не пътуват междуградски автобуси и влакове, с изключение на автобуса за Варна, който минава по обходен маршрут през Тервел. Камиони до 12 тона могат да се движат само по пътя Кубрат – Исперих – Дулово и по пътя за Разград. Граничният контролен пункт Силистра е достъпен, но фериботите на румънска територия не работят.

Във Варненска област само две села в община Суворово са в затруднена ситуация – до село Дръндар още няма достъп, а село Калиманци е без вода. Останалите пътища са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток. Пристанището е отворено.

Автобус с 20 работници е бедствал снощи между айтоските села Тополица и Карагеоргиево заради усложнената зимна обстановка в общината. Сигналът на телефон 112 е подаден 40 минути след полунощ. Хората, които са се прибирали от втора смяна в кабелния завод в Карнобат, са евакуирани до Тополица с машина на "Пожарна безопасност". Заради снегонавявания пътят до 3 села в община Айтос – Тополица, Пещерско и Мъглен е затворен.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили по пътя Шумен – Карнобат, Ришки проход, и от "Петолъчката" до Бургас поради снегопочистване. Третокласният път Царево – Резово е затворен за всички превозни средства, информират от Областният съвет по сигурността в Бургас. Решението е взето тази сутрин заради закъсали автобус и автомобил. Тежки машини си проправят път към проблемния участък. Ограничено е движението за всички автомобили по пътя от "Петолъчката" – Александрово поради снегонавяване и ограничена видимост. Забранено е движението на камиони над 12 тона по пътя Чарган – Първенец, Калчево – Войника, Калчево – Стефан Караджово, Антон – Калофер, също поради снегонавяване и ограничена видимост. Трафикът на тежкотоварните камиони от Антон – Калофер се пренасочва по пътя Карлово – Пловдив и след това по обходен маршрут през магистрала "Тракия".

Прогнозата за област Бургас е за значителни валежи от сняг и условия за навявания. В източните райони на областта снегът временно ще преминава в дъжд. През нощта срещу сряда ще има предпоставки за заледявания.

Поради силен снеговалеж и намалена видимост е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона в двете посоки по Подбалканския път на територията на областите София, Пловдив и Ямбол, съобщиха от АПИ.

Усложнява се ситуацията в Хасковско, въведени са някои ограничения за камиони над 12 тона.

Забранено е движението на камиони над 12 тона между Катунци и Гоце Делчев, в района на Попови ливади.

Снеговалежите в Смолянска област продължиха през цялата нощ. Новата снежна покривка е от 5 до 10 см, температурите са от минус 15 до минус 5 градуса. Всички пътища са заснежени, почистват се и се обработват, съобщиха от Областното пътно управление. Всички автомобили в областта трябва да се движат в с вериги, а товарните – без ремаркета и полуремаркета. През прохода Пампорово е забранено движението на автомобили над 3,5 тона.

Обстановката в област Монтана се нормализира след четири денонощия снежни бури. Около 3 часа тази нощ е отворен пътят Монтана – Лом. По него вече могат да преминават всички превозни средства. Проходими са и участъците в общините Якимово и Вълчидръм, които до вчера бяха затрупани от преспи. Насочената там техника на фирмата за пътно поддържане и на местни земеделски кооперации работи за разширяването на пътищата. Тази сутрин е преодоляна и снежната блокада на село Медковец, увери кметът Венцислав Евгениев. В областта няма населени места без електрозахранване и питейна вода.

От Столичната община съобщиха, че почистват вътрешноквартални улици и подходи към детски градини и училища. Управителите на търговски обекти и фирми, както и жителите на София трябва да почистят тротоарите пред  магазините, офисите и домовете си и да премахнат ледените висулки от сградите, припомнят от Столичната община.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44