Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 130 обществени организации подготвиха митинг-концерт в подкрепа на преговорите за мир в Кипър

“Двуобщностна мобилизация за мир и обединение” бе наречено събитието днес, чрез което кипърските гърци и кипърските турци заедно ще изпратят силното си послание до двамата лидери Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за постигане на споразумение.

Кипър е твърде малък, за да бъде разделен, и достатъчно голям, за да приеме всички нас, подчертават в съвместната си декларация инициаторите на днешния митинг-концерт. Това са над 130 организации от целия спектър на гражданското общество от двете кипърски общности - синдикални и бизнес организации, професионални асоциации, младежки и женски съюзи, образователни и културни сдружения, двуобщностни платформи за мир и солидарност, подкрепяни и от политически партии от двете общности.

Тази уникална гражданска коалиция за мир призовава двамата лидери да преговарят “решително и конструктивно” в Женева и да се върнат в Кипър с положителен резултат за неговото обединение.

Митингът-концерт, който е под надслова ”Обединени от надежда”, ще се проведе на символично място - в буферната зона в Никозия, разделяща окупираните от свободните територии на столицата и острова.

Със съвместна декларация в подкрепа на лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ и водените от тях преговори в Женева за постигане на мирно споразумение излязоха и 18 синдиката на кипърските гърци и кипърските турци, обединени в общ синдикален форум.

Преговорите, които започнаха в Женева в понеделник и ще продължат до четвъртък с международна конференция, се оценяват като исторически шанс за решаване на Кипърския въпрос и слагане на край на най-продължителния, повече от 50 години, конфликт в Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44