Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването

| обновено на 11.01.17 в 09:55
Снимка: БГНЕС

Движението в областите Варна, Добрич и Силистра е спряно заради снегонавяването. Движението в участъка Шумен – Варна на АМ "Хемус" е възстановено за автомобили до 3,5 т. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в участъка Ботевград – Ябланица в посока Ябланица на АМ "Хемус", съобщиха от АПИ. Отпадат ограниченията на магистрала "Хемус" на територията на област Варна, а също и ограниченията по пътя Видин – Монтана.

От тази сутрин се отварят главни пътни артерии в страната, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова:

Остават отворени, както бяха отворени през цялата нощ, всички магистрали с изключение на участъка Карнобат – Бургас. Това, върху което ще вложим своите усилия, е и за отварянето на участъка от Бургас до Петолъчката по главния път, и надявам се, малко по-късно през деня и магистрала "Тракия" в този участък.

Заради влошените метеорологични условия област Добрич отново е с изцяло затворени пътища от републиканската пътна мрежа. Работи се по почистването на някои направления. Силният снеговалеж и нулевата видимост през нощта са станали причина на много места в област Добрич снегопочистването да бъде преустановено. С възобновяването на работата на снегопочистващата техника на Агенцията пътна инфраструктура се очаква да бъде отворен пътят Добрич – Варна за движение на автомобили до 3,5 тона, съобщават от Областната администрация. Очаква се да бъде отворен и пътят Добрич – Карапелит – Алфатар посока Силистра. Работи се усилено за отварянето на пътя Добрич – Генерал Тошево, както и пътят Добрич – Балчик. Сериозен проблем е скъсаният далекопровод между Генерал Тошево и Спасово, в резултат на което 10 села са без електрозахранване. От Областния съвет за сигурност информират, че единствено отсечката Варна – Дуранкулак е отворена. През нощта спасителните екипи са евакуирали пътниците от десетки закъсали автомобили. Без вода на територията на областта са седем села. От областната администрация предупреждават, че пътуването извън населените места, особено в откритите отсечки, на практика е невъзможно.

В област Силистра няма данни за закъсали автомобили и бедстващи хора. Всички основни пътища са затворени за движение и се почистват от навяванията през нощта. Очаква се да започне поетапното им отваряне. Проходими са отсечките Дулово - Исперих и Старо село - Кубрат, но само за автомобили до 3,5 тона. Ледоходът в река Дунав на места достига 90%. Предвид увеличената заболеваемост от грип и респираторни инфекции днес ще се решава дали да бъде удължена ваканцията на учениците.

Затворени са и почти всички пътища на територията на Шуменска област, съобщи Радио Шумен. Отворен за движение само на леки автомобили е единствено пътят Шумен – Търговище. Автобусите по градските линии се движат.

Силно затруднено е движението в област РазградНад 40 машини почистват пътищата. Автомобили с маса до 3,5 тона могат да се движат само по направленията от Разград за Русе, Попово и Исперих и по пътищата Търговище – Разград – Кубрат и Русе – Кубрат – Исперих. Останалите републикански пътища в района все още са затворени.

Затворени са повечето пътища в Бургаско. 42 селища в областта са без ток. Над 17 сигнали за бедстващи хора на територията на област Бургас са постъпили през нощта на телефон 112, на всички е реагирано незабавно. В момента високо проходима машина се опитва да стигне до село Винарско, община Камено, за да се окаже помощ на болна жена. Сигналът беше подаден тази сутрин и веднага изпратихме високопроходим автомобил, който всеки момент ще стигне до селото, съобщи кметът Жельо Вардунски.

В момента машината продължава към Винарско. Ще вземем жената, защото не знаем дали линейката ще може да стигне дотам. Там е открито поле и има страшно големи преспи

От Кризисния щаб към областната управа информираха, че е била извозена и родилка от село Вресово, община Руен, към болнично заведение в Бургас.

На територията на Бургаска област са отворени за движение единствено пътят Бургас – Малко Търново, пътят Бургас – Царево и обходният маршрут, от Бургас през Средец за Елхово, Болярово и Ямбол. Снеговалежът е спрял и вятърът е утихнал на териториите на почти цялата област. 154 машини на Областната пътно управление разчистват пътищата. В Областен център - Бургас основните булеварди и улици са разчистени, а градският транспорт се движи нормално.

В цялата Ямболска област пътищата са трудно проходими. Снегопочистваща техника разширява пътя между  Елхово и Граничния пункт Лесово, за да бъдат пуснати тежкотоварните автомобили. Единственият път за Бургас е през Елхово – Болярово и Средец. Ограниченията за пътуване през Войника и Стефан Караджово за Бургас остават, затворен е и пътят от Петолъчката.

Пътищата от Търговище за Попово и Разград са затворени. Забранена за движение на всички видове автомобили остана и цялата третокласна пътна мрежа в областта.

Сложна е пътната обстановка в Русе и региона. Поради обилния снеговалеж движението на всички тежкотоварни камиони е забранено. Всички третокласни пътища са затворени, но връзките към Разград, Силистра и Велико Търново са възможни само за автомобили до 3.5 тона.

Новата снежна покривка в Русенска област е близо 50 см и това затрудни почистването както на републиканската пътна мрежа, така и на самия град. Общественият транспорт в Русе се движи с големи закъснения, а колите са претъпкани с пътници.

Всички пътища
от републиканската пътна мрежа в област Варна са затворени, съобщиха от Областна администрация. Само Варна – Кичево и Варна – Повеляново са отворени. Пристанище Варна остава затворено. Пет населени места в община Долни Чифлик са без ток, но в момента екипи на ЕНЕРГО-ПРО проправят път към тях. Ситуацията е сериозна, но в момента във Варна градският транспорт се движи нормално. Единственият проблем са огромните купчини сняг, които са натрупани по тротоарите и възпрепятстват хората да се движат нормално по тях. Днес учениците в 17 учебни заведения по заповед на своите директори във Варна няма да учат. В осем училища в региона също е обявен неучебен ден. В община Долни Чифлик всички училища са затворени, но от Регионалния инспекторат на Министерството на образованието предупредиха, че в училищата директорите ще извиняват допуснатите отсъствия от ученици, които днес не успеят да отидат на училище, след като родителите предупредят класния ръководител.

Снегопочистващите екипи са работили през цялата нощ в София, съобщиха от пресцентъра на Общината. Близо 150 машини продължават работа и в този час по основните улици. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути. В Кризисните центрове са настанени 205 нуждаещи се хора, останали без дом. Гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44