Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила влезе забрана за публични събирания в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турската столица Анкара бяха забранени всякакви демонстрации и публични събирания на обществени места за срок от един месец. Това стана с наредба на голямата община на Анкара. В наредбата се подчертава, че мярката се въвежда поради рискове,които съществуват за сигурността на града във връзка с получените от разузнавателните служби  предупреждения за планиран терористичен акт в турската столица.

В същото време забраната се въведе в момент, когато в турския парламент текат бурни дебати по внесения пакет за промени в Конституцията. Дебатите противопоставиха управляващата ПСР, вносител на пакета, и опозиционната Народно-републиканска партия, според която се цели замяна на парламентарната система на Турция с президентско управление, което би осигурило неограничена власт на президента Реджеб Таийп Ердоган.

Опозицията организира голяма демонстрация пред парламента, в която участваха и депутати, но тя бе разпръсната с груба сила и водни оръдия. Последва наредбата на голямата община на Анкара за забрана на всякакви публични изяви, която според някои източници може да бъде продължена и след изтичане на едномесечния срок, защото в Турция е в действие извънредно положение, което бе въведено през юли м.г.

Продължават арестите на заподозрени за връзки с движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се обвинява за отговорен за осуетения опит за държавен преврат през юли м.г. 60 бизнесмени са били арестувани днес, съобщиха медии. А числото на уволнените по същите причини чиновници надхвърли 100 хил. души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44