Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ледоходът край Свищов спря работата на ферибота до Зимнич

Снимка: Моника Йончева

Растат загубите от спряното заради ледохода по река Дунав корабоплаване. А липсата на въглища на пристанището в Свищов вече се отразява и на снабдяването на населието в района. Спря и фериботът към румънския град Земнич.

Ледоходът по Дунав в района на пристанище Свищов е около 50%. Не можем да добиваме инертни материали, служителите са в отпуск. Търпим загуби от спряното корабоплаване, които растат, но на този етап е трудно да бъдат изчислени, заяви изпълнителният директор на пристанище Свищов Румян Йорданов.

След като не могат да се разтоварват корабите, въглищата свършиха, негативното влияние е сто процента.

Липсата на въглища на пристанището от своя страна води до затруднения във вътрешността на Великотърновска област, защото търговците няма  откъде да се снабдяват с вноските руски и донбаски въглища в разгара на зимата. Ледоходът и затварянето на пристанище Свищов спря работата на ферибота Свищов-Зимнич. Няма никаква яснота кога ще възобновим дейността си, посочи управителят на ферибота Никола Попов.

Загубите се разпределят между всички, които не могат да ползват услугите на ферибоота.

Фериботът превозва между Свищов и Зимнич средно по 1000 ТИР-а месечно. Двата кораба транспортират и по над 50 хиляди души годишно. Плавателните съдове правеха по 10 курса дневно в двете посоки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44