Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът около информацията, че Русия разполага с компромати за Тръмп, се задълбочава

Рекс Тилърсън: Съхраняване на статуквото, докато не изясним какви са намеренията на Русия

| обновено на 12.01.17 в 08:32
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом разкритикува Доналд Тръмп и неговия екип по прехода към властта, че отказват да направят публично достояние информация, която би разсеяла съмненията за потенциални финансови връзки на избрания за президент на САЩ и неговото семейство с Русия, предаде Ройтерс.

Те могат да опровергаят тези обвинения, за които казват, че са неоснователни. Те обаче отказват да направят това, заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест и подчерта, че тази тайнственост само предизвиква съмнения.

По-рано Доналд Тръмп даде първата си пресконференция след избирането си за президент. Той обвини своите противници, че са изфабрикували твърденията, че е свързан с Русия:

Аз имам нищо общо с Русия – няма сключени сделки, нямам заеми, нямам нищо, но ние можем да работим с Русия, каза Тръмп и благодари на американските медии, които не са публикували непроверена информация, че Русия е събирала компромати за него и чрез тях се е опитвала да му оказва влияние.

Същевременно телевизия Си Ен Ен защити решението си да разгласи недоказаните твърдения, че Русия разполага с компромати за Тръмп. Американската медия се аргументира, че е направила публично достояние "внимателно проверени съобщения" за непроверени разузнавателни документи. Си Ен Ен излезе с това изявление, след като Тръмп я обвини, че е източник на фалшиви новини.

Директорът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър е разпространил декларация, в която се казва, че публикуваният в някои американски медии доклад, че Русия разполага с компромати за новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, не е съставен от американските спецслужби. От думите на Клапър става ясно, че въпросният доклад е съставен от частна охранителна компания. Той отбеляза също, че спецслужбите на САЩ не потвърждават достоверността на тези документи и не строят никакви предположения на тяхна основа.

Номинираният от Тръмп за нов държавен секретар – Рекс Тилърсън, при изслушването си пред външната комисия на Конгреса разкритикува анексирането на Крим и заяви, че Русия представлява опасност. Във връзка с вече наложените от САЩ санкции спрямо Москва, заради събитията в Украйна, тексаският бизнесмен препоръча:

Съхраняване на статуквото, докато не изясним какви са намеренията на Русия.

Тилърсън заяви още, че администрацията на президента Доналд Тръмп ще смята за ненарушим принципа на колективна отбрана в НАТО.

Номинираният за държавен секретар каза, че САЩ ще се върнат като фактор в процеса на уреждане на кризата в Сирия. Администрацията на Тръмп готви дългосрочен план за неутрализиране на ядрената и ракетната заплаха от Северна Корея, увери още Рекс Тилърсън. Той заяви, че ще препоръча "пълен преглед" на ядреното споразумение с Иран, но не призова то да бъде отхвърлено, предаде Ройтерс.

Новата администрация на САЩ, начело с Доналд Тръмп, смята да преразгледа решенията на Вашингтон по отношение на Куба.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44