Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малтийското председателство на ЕС ще работи за подобряване на достъпа на България до шенгенските гранични системи

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Малтийското ротационно председателство ще работи за подобряване достъпа на България до шенгенските гранични системи за обмен на информация въпреки нерешения проблем с присъединявано към шенгенската зона. Това каза министърът на вътрешните работи на Малта Кармело Абела пред депутати от комисията по правосъдие в Европарламента:

Както знаете, премахването на проверките по вътрешните граници изисква единодушно решение на Съвета на министрите на ЕС. Дотогава ротационното председателство ще се опита да подобри, доколкото е възможно, достъпа на България и Румъния до съответните бази с данни, включително до входно-изходната система по външните граници.
Без юридическо решение за присъединяване българската полиция няма пълен достъп до информационните системи на шенгенската зона за обмен на информация за преминаващи издирвани лица с криминално минало в други държави от ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44