Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН се надява на пробив в преговорите за Кипър

Антониу Гутериш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър може да стане пример за решаването на конфликти и да бъде символ на надежда за света през 2017 г., заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изявлението си пред медиите по време на започналата днес в Женева международна конференция за решаване на кипърския въпрос.

Споразумението за обединяването на етнически разделения Кипър като двузонална двуобщностна федерация е много близко, коментира Гутериш. Това, което е необходимо сега според него, е да се намерят тези инструменти за прилагане на решението, които ще отговорят на тревогите и на двете кипърски общности за тяхната бъдеща сигурност. Не може да очаквате чудеса и бързи решения. Ние искаме да постигнем не бързо, а трайно и устойчиво решение, което да се приеме от двете кипърски общности.“

Гутериш изрази надеждата си да се постигне пробив по проблемите на сигурността и гаранциите, които са основата тема на международния форум. Ние работим усилено и преговорите ще продължат толкова дълго, колкото е необходимо, посочи още Гутериш. ООН подкрепя двете кипърски общности в търсенето на консенсус и гарантирането на ефективни и стабилни резултати.

На историческата за мирния процес в Кипър конференция в Женева лидерите на двете кипърски общности и трите страни гаранти Великобритания, Гърция и Турция, представени от външните си министри, за първи път директно заедно обсъждат международния аспект на бъдещото споразумение за обединяването на Кипър под федерален чадър, който е свързан със сигурността и гаранциите. В срещата участват и висши представители на ООН и ЕС.

Конференцията е кулминация на интензивния кръг преговори за решаване на Кипърския въпрос, който започна в понеделник в Женева между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ след 19 месеца преговори между тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44