Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеймс Матис: Конфронтацията с Русия е неизбежна

знамена
Снимка: www.aif-nn.ru
Генерал Джеймс Матис, който беше номиниран за министър на отбраната на САЩ, заяви пред комисия на Сената, че Русия представлява една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна:

Точно сега най-важното е да осъзнаем реално с какво трябва да се справим - с господин Путин, да осъзнаем, че той се опитва да разруши Северноатлантическия алианс, и да предприемем дипломатически, икономически и военни стъпки, да работим с нашите съюзници, за да се защитим.


Пред изпитващата го комисия от Сената, Матис почерта, че Алиансът остава от жизнено значение за американските интереси. Той постави руската политика, наред с действията на Китай в Южнокитайско море и терористичните нападения като основна заплаха за глобалния ред:

Аз съм изцяло за диалог, но трябва да отчетем реалните намерения на Русия. Сферите, в които можем да си сътрудничим, намаляват, а сферите, в които ще трябва да й се противопоставим, се увеличават.


Междувременно Сенатът подкрепи с огромно мнозинство изключение от закона за граждански контрол над армията, който би попречил на Матис да оглави Пентагона, тъй като не са изминали седем години, откакто е прекратил активната си военна служба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44