Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заловиха атентатора от новогодишната нощ в Истанбул

| обновено на 17.01.17 в 10:11
Снимка: БТА

Турската полиция залови извършителя на атентата в нощния клуб "Рейна" в Истанбул, при който бяха убити 39 души и ранени около 70.

Убиецът, чието име Абдулгадир Машарипов беше разкрито преди това от полицията, е заловен жив в жилището на свой приятел - киргизец, в истанбулския квартал "Есенйурт".

Турските телевизионни канали излъчиха кадри, на които се вижда как полицаите отвеждат Машарипов. Tой е отведен в Дирекцията по сигурността в Истанбул за разпит. Заедно с него са заловени още четирима души, а синът на убиеца е бил с него в жилището, когато полицаите са го арестували. 

Новината се посрещна с облекчение, тъй като в обществото цареше напрежение поради факта, че убиецът избяга безпроблемно след кървавата баня в клуба.

Вероятно в предстоящите дни ще получат отговор редица въпроси - как е успял убиецът да влезе в клуба и да избяга след това, кои са му помогнали, връзките с терористична групировка. 

Атентаторът е бил обучаван в Афганистан и е влязъл в Турция нелегално, съобщиха Би Би Си и Ройтерс, като се позоваха на губернатора на Истанбул. Според същия източник в операцията по залавянето на узбека Абдулгадир Машарипов са били задържани още 50 души. Машарипов е признал вината си, както и че атаката в клуба е извършена от името на "Ислямска държава".

Говорителят на турското правителство - вицепремиерът Нуман Куртулмуш поздрави полицията за добре свършената работа със залавянето на атентатора. Куртулмуш се зарече войната срещу терора и силите, които стоят зад него, да продължи до край. Той твърди, че атаката, при която бяха убити 39 души, е дело не само на групировката "Ислямска държава", но и на неуточнена от него разузнавателна организация.

Полицията отчита като голям успех арестуването на Машарипов и още четирима души, тъй като това е първи случай, в който джихадист атентатор е залавян жив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44