Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестниците СТАНДАРТ и СЕГА информират с челните си редове за временното отстраняване от длъжност на кмета на Пловдив Иван Тотев, обвинен за нарушаване на закона при обществената поръчка за пловдивския зоокът.
„БДЖ ще ремонтира влаковете Siemens в спорна поръчка за 137 милиона лева“, пише КАПИТАЛ DAILY. Според вестника проблемите около търга са три. „Първо, единственият български производител на локомотиви, който работи с частните жп компании, беше елиминиран. Второ, след като избере изпълнител, БДЖ може да му отдаде четири от депата си, договорени след подписването.“ Третият и най-съществен според КАПИТАЛ DAILY проблем е „цената, която според представители на пазара е можело да бъде доста по-ниска“.
Вестник ТРУД помества искането на председателя на Българската асоциация за растителна защита доцент Петър Николов за криминализация на търговията с неразрешени препарати. Нелегалният внос на пестицидите у нас е достигнал 60 милиона лева през миналата година. Тези продукти са канцерогенни и опасни за здравето и околната среда, предупреждава доктор Николов, цитиран от ТРУД.
„За пръв път от две години здравната каса може да плати на болниците над бюджетните лимити, които им е определила“, твърди вестник СЕГА. „Това може да стане, защото разходите на касата след въвеждането на пръстовия отпечатък намаляват с по 5-6 милиона лева месечно, поясни пред БНТ здравният министър в оставка Петър Москов“, пише вестникът. 
Държавата обмисля поощряване на фирми, които назначават хора, сериозно пострадали при катастрофи, съобщава МОНИТОР. Планира се такива компании да плащат по-малко осигуровки и данъци. „Облекчението за работодателя ще е на същия принцип, на който сега фирмите наемат хора с увреждания, но процедурата за доказване ще е по-опростена, като няма да е нужен ТЕЛК, а само съдебно решение“, обяснява вестникът.
„Фондът на фондовете се оказа абстракция“, пише ДУМА във водещото си заглавие. Вестникът припомня, че „Фондът мениджър на финансови инструменти в България“ е бил лансиран от финансовия министър Владислав Горанов през май и учреден през юли 2015 година. Но вчера на форум, посветен на плана „Юнкер“ Горанов заяви, че „финансовите инструменти все още са някакъв елемент на абстракция за бизнеса, особено в частта на Фонда на фондовете. Трябва да го измъкнем от абстракцията, защото в него има над един милиард лева, които трябва да се завъртят в различни инструменти, за да стигнат до бизнеса“, казва финансовият министър, цитиран от ДУМА.
ТРУД и СТАНДАРТ отразяват същия форум с цитати от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който се обявил за двуцифрен ръст на износа и заявил, че планът „Юнкер“ дава възможност за модернизация на българските предприятия.
„Българската православна църква е номинирана за Нобеловата награда за мир заради спасяването на 48 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война“, съобщава 24 ЧАСА. „Номинацията е от израелския адвокат Моше Алони, който е сред спасените. Документите за номинацията са приети от Нобеловия комитет, а до март ще бъде направен кратък списък на номинираните. Носителят на наградата ще бъде обявен през октомври“, пише 24 ЧАСА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44