Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия приветстват избора на Антонио Таяни за председател на Европейския парламент

Антонио Таяни
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антонио Таяни е първият италианец, председател на Европейския парламент, избран директно от него. По някакво куриозно стечение на обстоятелствата той спечели вота срещу своя сънародник Джани Питела на Антоновден – празник, който се отбелязва и в Италия.

Пръв, своите поздравления му поднесе премиерът Паоло Джентилони, изтъквайки значението на италианската надпревара за председателството на Европарламента. Председателя на италианския сенат Пиетро Грасо смята, че изборът на Таяни е знак за насърчение за страната. Той припомни, че събитието съвпада с 60-годишнината от Римските договори и че преди 40 години пожизненият сенатор Емилио Коломбо също бе председател на Европарламента, но тогава ЕС все още не съществуваше както е в настоящия си формат и правила. Според председателя на Камарата на депутатите Лаура Болдрини, ролята на Антонио Таяни е да съдейства за съживяването на ЕС, имащ нужда от синхрон със своите граждани и с националните парламенти. За външния министър Анджелино Алфано изборът на Таяни е отлична новина. Доволен е и Силвио Берлускони, защото новият председател на Европарламента е един от основателите на неговата партия „Форца Италия”, чрез която от години се е доказал като способен европейски депутат, смята бившият премиер.

Единствено „Северната Лига” чрез своя лидер Матео Салвини критикува Таяни, наричайки го „слуга на Меркел, на банковите интереси и масовата имиграция”. Антонио Таяни посвети успеха си на пострадалите от земетресението в Централна Италия миналата година. Природата обаче днес поднесе нови силни трусове там. В тази връзка, германският канцлер Ангела Меркел изрази готовност в рамките на срещата си с премиера Паоло Джентилони в Берлин, Германия да окаже помощ на Италия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44