Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Ахмед Муса Ахмед отново в съда

| обновено на 19.01.17 в 15:35
Снимка: БГНЕС

Макар със закъснение заради зимната обстановка, Пазарджишкият окръжен съд даде ход на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му последователи, обвинени в призив към джихад. Показания дава експертът по радикален ислям Алекс Алексиев.

Алексиев коментира двете понятия, използвани в първата експертиза - нападателен джихад и отбранителен джихад. Според него, в картата на "Ислямска държава" като шериатска територия влиза България и целият Балкански полуостров. Алексиев подчерта, че уахабистката пропаганда набира скорост. Той посочи, че в част от иззетата по делото литература и видеоматериали се пропагандира ненавист към изповядващите шериата. Неверниците трябва или да се убиват, или да се подчиняват, е идеологията, която налага "Ислямска държава". Според експерта, шериатът е най-реакционната интерпретация на исляма, която търси почва у нас. Разпитът на вещото лице продължава.

По-рано в продължение на час и половина защитата излага доводите си пред съдебния състав, че Алекс Алексиев е предубеден и некомпетентен в качеството му на вещо лице, което трябва да каже има ли връзка между доказателствата по делото и повдигнатите срещу подсъдимите обвинения. Защитата атакува и медийните изяви на Алексиев, в които той твърди публично, че в Пазарджик има ислямисти, които проповядват джихад, което твърдение, според защитата, е вземане на страна по делото. Прокуратурата възразява срещу тези обвинения. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44