Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВТУ открива дарителска кампания за довършване на университетския храм

Църквата почита паметта на Свети Евтимий

Богослужение в новостроящата се университетска църква "Св. Патриарх Евтимий"
Снимка: БГНЕС

Ръководството на университета във Велико Търново открива с благотворителен бал мащабна дарителска кампания за довършване на университетския храм "Свети Евтимий, Патриарх Търновски". Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Евтимий.

Във Велико Търново е единственият университетски храм, носещ името на Свети Евтимий. Завършен е в груб строеж. В него от дарения са вложени над 500 000 лева.

С решение на МС от лятото на 2010 г. той е прехвърлен безвъзмездно на Българската православна църква. Първата копка е направена на 20 януари 2003 г. в присъствието на патриарх Максим. Висшите духовници положиха трите основни камъка на храма и кръста. Той е за 200 богомолци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44