Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха 10 оцелели в затрупания от лавина хотел в Централна Италия

Нови жертви на снега при село Кампотосто в област Абруцо

| обновено на 20.01.17 в 21:00
Снимка: БГНЕС

10 оцелели са открити до момента в затрупания от лавина хотел, намиращ се на 1200 метра надморска височина под върха Гран Сасо  в Централна Италия. Извадени от развалините са 5 души, от които една жена и четири деца.  Спасителният екип поддържа връзка с останалите хора под развалините.  По случайност преди падането на снежната маса са се спасили двама мъже, както и двете кучета на хотела, открити на 11 км от него. Предполага се, че в хотела е имало 34 души, петима от които са загинали.

След над 40 часа под развалините на хотела,  разрушен от лавина, образувала се вероятно на около 2400 метра височина в планината и превърнала се в огромно свлачище, бяха открити живи хора. Те оцелели, защото от снега и развалините се получило подобно на иглу помещение в близост до кухнята на хотела.

СнимкаСпасителните екипи от високопланинската служба, служещи си със съответни сонди и дресирани кучета, открили оцелелите благодарение на това, че от един процеп се появил дим, тъй като хората запалили огън да се стоплят и нахранят.  Предполага се, че хората са се спасили, тъй като са били във фоайето на хотела в готовност да напуснат поради създалите се тежки зимни условия в очакване снегорин, който да почисти пътя от селището Фериндола (на 9 км от там). 

При подобни ситуации човек може да оцелее до 80 часа, коментират и спасителните екипи.  Oцелелите са в добро състояние и се извозват с хеликоптери до болниците в Пескара и Акуила, където за подобряване на състоянието им съдействат близките им и психолози.

СнимкаПрокуратурата води разследване за непредумишлено убийство. Причината – закъснелите спасителни операции, започнали два часа след подадените сигнали за помощ от оцелелите и заради необявените опасности от лавини. Стана известно, че хотелът край Фариндола съществува от 1972-ра година, обновен неотдавна и свързан с предполагаема злоупотреба за строеж, завършила в съда с оправдаване на заподозрените лица.

Същевременно свличане на снежни маси в област Абруцо при село Кампотосто причини смъртта на трима души.

Обстановката в областта, както и в областите Лацио, Марке и Умбрия е критична заради големия сняг, липса на ток, изолирани махали, опасност от лавини и вторичните трусове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44