Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев предава официално президентския пост на Румен Радев

Затварят за движение, престой и паркиране централни столични улици заради церемонията

| обновено на 22.01.17 в 08:59
Румен Радев и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент се отбелязва с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън. На церемонията пред паметника на Незнайния войн са поканени да присъстват председателят на Народното събрание, премиерът и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и дипломати.

Военната церемония е знакова част от встъпването в длъжност на новия държавен глава. За последен път като президент Росен Плевнелиев ще поздрави почетния караул и ще се поклони пред националното знаме. Малко по-късно това ще направи и президентът Румен Радев. Радев ще поеме функциите си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Плевнелиев, а след него и Радев, ще произнесе слово. Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн и ще почетат с минута мълчание загиналите за свободата на България. Радев и Плевнелиев ще приемат тържествения марш на почетния караул. По-късно в храм-паметника „Свети Александър Невски“ патриарх Неофит ще отслужи молебен в чест на встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент. Светската част от церемонията по предаването на властта започва по-късно в сградата на президентството. Румен Радев и Илияна Йотова ще бъдат посрещнати на парадния вход от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще има снимка на двамата президенти и вицепрезиденти. Веднага след това Радев и Плевнелиев ще разговарят на четири очи. В кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова ще разговаря с Маргарита Попова. След края на срещите Румен Радев и Илияна Йотова ще изпратят на парадния вход на президентството Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Ако искате да видите всичко това на място, ще може да го направите от две места - от тротоара на ул. "Оборище" срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски". Крайният час за заемане на местата е 10:00 и 15:00 часа. Забранено е внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на предмети, които биха застрашили обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Няма да бъдат допускани обемисти багажи, предупреждават от МВР.

Заради официалната церемония по встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова, се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на площад "Свети Александър Невски". Забранени за движение и престой са и най-близките улици в района на церемонията.

Церемонията по встъпването в длъжност на Румен Радев ще бъде предавана пряко от 11:00 часа по програма "Хоризонт" на БНР.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44