Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Област Благоевград на ръба да остане без дърва за огрев

Заради големите и продължителни студове, дървата за огрев в Благоевградска област свършват. Югозападното държавно предприятие предприема спешни мерки за разчистване на пътищата до гората, където  частните фирми имат добита дървесина на временен склад.

В единствения склад на предприятието, който се намира в Благоевград, има едва 300 кубика дърва за огрев. На борсите  всичко е изкупено. Хората се оплакват, че заради студа запасите им са свършили. Проблемът е, че дървата за огрев са на временни складове в гората, а времето не позволява да се добиват нови количества, призна директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов:

Да ползваме новозакупените багери, да изчистим пътищата и да опитаме в 2-3-дневен срок да можем, поне това, което е на склад, да помогнем на фирмите да го свалят на удобно място.

Дефицитът е факт, въпреки че добитата от горските стопанства дървесина е била с 50 процента повече от миналата година- 200 хиляди кубика. Отделно от това, частните фирми са реализирали чрез търговете около 400 хиляди кубически метра. Проблемът е, че дървата за огрев са на временни складове в гората, а и времето не позволява да се добият нови количества, призна директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов. Предприети са спешни действия за осигуряване на  възможните количества, каза той:

С оглед създалата се ситуация  през пролетта Югозападното държавно предприятие ще обособи още 10 складови бази, в които горските стопанства ще осигуряват дърва за огрев, като своеобразен резерв при подобни случаи:

Това по никакъв начин няма да е конкуренция на фирмите, които работят в гората. Това ще бъде съвсем минимален процент от общото количество дървесина, която предлагаме.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44