Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Франция се провежда първи тур на първичните избори на социалистите за кандидат за президентските избори напролет

| обновено на 22.01.17 в 19:09
Бившият премиер Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция днес се провежда първият тур на първичните избори на социалистите за кандидат за предстоящите през пролетта президентски избори в страната. Вотът е сериозно изпитание за управляващата социалистическа партия, белязана от вътрешни разделения и от непопулярността на президента Франсоа Оланд, който се отказа да се бори за втори мандат.

Активността е от решаващо значение за резултатите от вота, белязан от силните разединения в социалистическата партия. Двамата кандидати с най-голяма преднина ще се явят на балотаж идната неделя.

Седем са претендентите в надпреварата за кандидат-президент от френските социалисти. След кратката, но интензивна кампания днешният първи тур на първичните избори е белязан от много неизвестни, както за участието на гласоподавателите, така и за крайния резултат. Надеждите са за поне два милиона леви избиратели. Ако първите проучвания даваха преднина за бившия премиер Манюел Валс, в хода на кампанията той загуби позиции, а след трите телевизионни дебата набра скорост Бьоноа Амон, представител на най-лявото крило на социалистите. Шансове има и за бившия министър на икономиката Арно Монтбур.

Първите двама класирани ще отидат на балотаж следващата седмица. Излъченият победител ще има почти непосилната задача да се наложи в предизборната кампания между други двама леви кандидати за президент: радикалния Жан-Люк Меланшон и либералния Еманюел Макрон.

Президентът Франсоа Оланд не е във Франция в деня на вота на социалистите.


До следобедните часове около 1 милион леви избиратели  във Франция са дали своя вот за кандидат за президент. Активността изглежда понижена в сравнение с тази на първичните избори на социалистите през 2011 г. и значително по-ниска от тази на предварителните избори на десницата миналия ноември. До обед гласуваха и седемте претенденти, сред които бившият премиер Манюел Валс. Той призова левите избиратели да дойдат до урните.

Първите предварителни резултати са очаквани към 21 ч. местно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44