Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава разследването по трите версии за инцидента в Хитрино

Румяна Арнаудова: Има малка вероятност стрелочникът да е виновен за инцидента

| обновено на 24.01.17 в 14:54
11 цистерни от влаковата композиция, катастрофирала при Хитрино
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата все още работи и по трите версии за инцидента в Хитрино - нарушени правила при управлението на подвижния жп състав, техническа неизправност на влаковата композиция и неизправност в релсовия път и стрелките. Това съобщиха от Главната прокуратура.

Предстоят още разпити на свидетели и пострадали, както и повдигане на окончателни обвинения на виновните лица, уточняват от ведомството. Разследването е за престъпление в транспорта. Няма каквито и да са доказателства за умишлен взрив или терористичен акт, категорични са от прокуратурата.

Огледите на стрелките и релейното табло показват, че е малка вероятността произшествието да е настъпило в резултат на неправилно конфигуриране на трасето по вина на стрелочник или ръководител движение, но категоричен отговор ще има след изготвяне на експертизите.

В края на декември бяха повдигнати обвинения на двамата локомотивни машинисти - Димитър Михнев и помощника му Радослав Петков. Шуменският окръжен съд задържа под стража първия, но освободи втория. Впоследствие Апелативният съд във Варна измени мярката за неотклонение в парична гаранция от 10 000 лева.

Разследването на държавното обвинение на инцидента в Хитрино няма да се конкурира с това на фирмата превозвач "Булмаркет", обясни
 в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, като уточни, че законовият срок за изготвянето на обвинителния акт е 2 месеца, като той може да бъде удължен на 6 месеца.

По данни на прокуратурата има малка вероятност стрелочникът да е виновен за инцидента, заяви Арнаудова:

Стрелката, за която различни източници предоставят различна информация, според това, което нашите следователи установиха пет часа след инцидента, е, че тя е поставена в правилно положение и е заключена.

Ключът от заключването на тази стрелка е намерен в будката на стрелочника, което за нас означава категорично, че е била заключена. Затова е изключително малка вероятността това, което се твърди основно от фирмата - собственик на жп композицията - че стрелочникът е виновен или някаква нередност точно в частта около стрелката - категорично не е обосновано от нашия доказателствен материал, обясни Арнаудова.

До момента са направени над 45 групи следствени действия и са назначени повече от 35 експертизи. След резултатите от тях е възможно да има повдигнати нови обвинения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44