Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Стаматов: Местоживеенето ще е първият критерий за прием в първи клас в София

Диян Стаматов, заместник-министър на образованието
Снимка: БГНЕС

5 000 повече ще бъдат първокласниците наесен, като 2 000 от тях ще са тези в София.

Приемът в първи клас тази година ще е по-различен от миналата, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, като посочи, че местоживеенето ще е първият критерий за прием в първи клас в столицата: 

В София първият опит, който ще бъде направен тази година, е с това, че има изградена една система с критерии, където водещо е най-близкото училище по местоживеене и това е съвсем естествено. За всяко дете е важно да може бързо да бъде придвижено до училище, като тук, в София град, принципът е с временен и постоянен адрес.

Столичен общински съвет със сигурност на следващото заседание ще разреши как да категоризира точките, допълни Стаматов.
В Бургас т. нар. "централизиран прием" съществува от 5 години и е довел до равномерно разпределение на децата в града, посочи още заместник-министърът на образованието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44