Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Водещите теми в днешния печат са смяната на правителствата и докладът на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред у нас.
ТРУД цитира във водещата си публикация премиера в оставка Бойко Борисов: Направихме доста, сигурно можеше повече. Един милиард лева излишък оставя отиващото си управление, пише още вестникът, а СТАНДАРТ добавя към заслугите му 460 лева минимална заплата и "отпушването" на санирането. Изданието характеризира част от министрите от огласения вчера служебен кабинет като хора с опит във втория ешелон на властта. СТАНДАРТ сочи конкретно Кирил Ананиев и Гълъб Донев, които ще оглавят, съответно, финансовото и социалното ведомство. 
Кабинетът на Огнян Герджиков с четири вицета, поема щафетата утре, съобщава МОНИТОР в челното си заглавие. Европейските въпроси са във фокуса на новото служебно правителство, изтъква вестникът.
24 ЧАСА отбелязва, че на датата на новите парламентарни избори 26 март трябва да преместим стрелките на часовниците с час напред заради преминаването към лятното часово време. Съвпадението може да затрудни работата на секционните комисии заради закъснения и неявяване на част от членовете им. Централната избирателна комисия е изправена пред друг сериозен проблем с организацията на вота – осигуряването на над 12 500 машини за по-малко от два месеца. Причината е текст в Изборния кодекс, според който на избирателите трябва да се осигури възможност за електронна и хартиена бюлетина, пише 24 ЧАСА.
По темата за доклада от Брюксел вестник СЕГА пише: Европейската комисия писа тройка на България за борбата с корупцията. За десет години членство в Европейския съюз страната ни не може да се справи с проблема. Няма достатъчно осъдени политици, делата започват с шумни обвинения и приключват плачевно. За първи път евродокладът посочва зависимостите на медиите като пречка за реформите, отбелязва вестник СЕГА.
Европейската комисия иска реформи в прокуратурата и резултати в борбата с корупцията, пише КАПИТАЛ DAILY. Основните препоръки за България са насочени към конституирането на новия Висш съдебен съвет и избора на председател на Върховния административен съд тази година, нуждата от трайни резултати в борбата с корупцията и реформа на наказателния процес. Отчитат се и политизирането на прокуратурата, и подложеният на неправомерни влияния ВСС, пише КАПИТАЛ DAILY. Вестникът отбелязва и извода на "Трансперънси интернешънъл", че България остава първа в Европейския съюз по корупция. 
В класацията на неправителствената организация България дели 75-ото място с Турция и Кувейт, отбелязва 24 ЧАСА. Първият закон на новия парламент трябва да е за корупцията, пише вестникът в заглавие на интервю с вицепремиера в оставка Меглена Кунева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44