Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Между 800 и 1000 учители ще бъдат пенсионирани до края на тази година

| обновено на 26.01.17 в 13:04
Снимка: БГНЕС

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на българските учители  Янка Такева. Броят им е два пъти по-малък от първоначалните разчети. 
Причината е, че е в ход национална стратегия за намаляване на негативния ефект от масовото излизане в пенсия на педагогически кадри, обясни Янка Такева:

По искане на СБУ разработваме национална стратегия за поетапното пенсиониране на учителите, защото, ако се продължава с такова темпо да се изкарват учителите от образователната система, след две години няма кой да влезе в училищата. През 2016 година се пенсионираха 2500 учители, през 2017 г. са около 2800, но аз съм убедена, че с тази стратегия ще бъдат някъде около 800 до 1000.

В края на този месец учителите ще получат първите по-високи заплати. От тази година средната учителска заплата става 996 лева. Така тя се изравнява със средното брутно възнаграждение за страната. Повишението е с 10 процента и е залегнало в анекс към колективния трудов договор, подписан в края на миналата година, припомни в Кърджали  Янка Такева:

В бюджет 2017 година за средното образование са отпуснати 223 милиона лева, от тях сто милиона лева са за увеличението на работните заплати на учителите и приравнени към длъжност учители и отделно 26 милиона за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44