Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Конго отвъд екзотиката

БНР Новини
Част от корицата на книгата „Неща, които не се побират в куфар“.
Снимка: colibri.bg

„Неща, които не се побират в куфар“ е изключително интересна и талантливо написана книга. Младият дипломат и писател Енрике Криадо разказва увлекателно за времето, когато е бил на дипломатическа служба в Киншаса, Демократична република Конго. Учител в писането му е не кой да е, а големият Ришард Капушчински. Книгата съдържа много информация, поднесена с лекота и отличен писателски стил, който е далеч от сухия дипломатически език. Лесно е да се предположи, че подобна книга би заложила на екзотиката, за да привлече читатели. Задачата на Енрике Криадо не е такава. Той просто разказва с майсторство и лекота за това, което е видял и го е докоснало, отдалечило или привлякло в Конго, с разбирането, че макар и с различна гледната точка към живота, други обичаи и култура, хората на тази африканска страна са такива като нас. Не са спестени и неприятните факти от миналото и настоящето.

Книгата е написана по време на следващата след Конго мисия на Криадо в Канбера, Австралия. В момента той работи в София, в Мисията на Кралство Испания. Удоволствието от четенето на тази книга би било още по-голямо, ако не пречеше досадната липса на редактор, която на места спъва дори добронамерените читатели. Въпреки това писателският талант на Енрике Криадо ясно личи и вероятно ще се прояви в нова книга, която може би този път ще е за България.

Тази вечер в Литературен клуб „Перото“ от 19 часа ще бъде представянето на книгата с участието на проф. Лиляна Табакова и журналиста Бойко Василев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.