Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокади в Берлин: Габриел е новият външен министър

Зигмар Габриел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осем месеца преди редовните парламентарни избори, Германия смени външния си министър. Вицеканцлерът, досегашен министър на икономиката и вече бивш председател на Социалдемократическата партия, Зигмар Габриел, пое поста от своя съпартиец Франк-Валтер Щайнмайер.

Сътрудничеството в рамките на ЕС и трансатлантическото партньорство остават приоритети в германската външна политика, заяви Габриел. Той е известен с острото си чувство за хумор и често пиперлив език, но призна, че в бъдеще трябва да смекчи тона. Дори и при тежки преговори не бива да се губи чувството за хумор. Но както ми обясни моят предшественик Щайнмайер, в бъдеще ще трябва по-често да си прехапвам езика и да се науча да бъда по-дипломатичен, пошегува се Габриел в германския Бундестаг.

При връчването на указа за новото му назначение, президентът Йоахим Гаук подчерта, че ЕС и трансатлантическото сътрудничество преминават през тежки времена, и задачите пред новия първи дипломат на Берлин съвсем не са леки. Гаук отличи досегашния външен министър Франк-Валтер Щайнмайер като последователен политик, отстоявал позиции и доказал се като успешен посредник в не една международна криза. Доказахте се както в преговорите с Иран, така и като посредник в разговорите между воюващите страни в Украйна. Мълчанието е смърт за дипломацията – това е Вашето верую и Вие го превърнахте в максима, обърна се президентът Гаук към Щайнмайер, който на 12-и февруари, като кандидат на управляващата широка коалиция, се очаква да бъде избран за негов наследник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44