Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иманяри на съд в Плевен

Двама иманяри отиват на съд в Плевен. Те били заловени да разкопават и с детектор за медал да търсят монети в античния град „Улпия Ескус“. В границите на археологическия резерват, който се намира край село Гиген,  са забранени всякакви  дейности, свързани с търсене на археологически находки, без необходимото разрешение. 

Въпреки забраната, античният град често става обект на посегателство от иманяри. Обвиняемите са известни с увлечението си по археологията и с търсенето на находки, независимо че нямали разрешително за това. Намереното прибирали в домовете си. През ноември миналата година двамата мъже били забелязани от полицаи при провеждане на мероприятие при охраната на резервата. В домовете им, при обиск, са намерени римски монети, керамика, бронзови монети, реликвени кръстове и други предмети. Предстои насрочване на делото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44