Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради лош превод властите в Белгия не са заловили навреме Ибрахим ел Бакрауи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лош превод и слаба полицейска комуникация с турските власти са сред причините Белгия да не залови навреме експулсираният от Турция атентатор Ибрахим ел Бакрауи, който се взриви на летището в Брюксел на 22 март миналата година – тази версия разказа белгийският офицер за свръзка в Анкара Себастиен Жорис, който бе разпитан от парламентарна анкетна комисия за атентатите в Белгия.

Ден след атентатите на летището и метрото в Брюксел миналата година, президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че единият от терористите е бил залавян в миналото от турските служби на границата със Сирия, но белгийците не са реагирали на сигнала. Въпреки че белгиецът Ибрахим Ел Бакрауи е издирван за тежки престъпления у дома, през юли 2015-та Турция го екстрадирала в Холандия и така той се измъкнал от белгийското правосъдие. Новината предизвика скандал в правителството в Брюксел, а вътрешния министър Ян Ямбон обвини за бавната реакция офицера за свръзка на белгийската полиция в Анкара.
Себастиен Жорис, обясни днес на публично изслушване, че сигналът от турските служби, за ареста на бъдещия камикадзе, не му се сторил приоритетен:
Съобщението пристига на 26 юни, но е обработено на 29-ти. Не говоря турски език и преводът е работа на моята асистентка. Тя не превежда първото изречение, където става дума, че арестът е в рамките на подозрения за тероризъм. Не подадох по-рано предупреждение към службите, просто защото, за разлика от други досиета, в случая с Ел Бакрауи нямаше данни за спешност.
Началникът на Жорис, комисар Петер де Бесер, допълни, че турските служби не са използвали каналите за комуникация с Белгия, но информацията за терористичната дейност на Бакрауи е изтекла в турски вестник.

Анкетната комисия още не е дала окончателни заключения за слабостите в службите за сигурност, допуснали бомбените атаки в Брюксел на белгийските джихадисти от Ислямска държава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44