Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Предаването на властта в държавата и краят на българското участие в откритото първенство на Австралия по тенис - това са водещите теми в печатните издания тази сутрин.

Повечето вестници публикуват снимки на Григор Димитров и Рафаел Надал, прегърнали се след края на 5-часовия двубой помежду си на корта в Мелбърн. "Стандарт" цитира Димитров във водещото си заглавие: "Горд съм, оставих сърцето си на корта“.

"Труд" цитира на първата си страница призива на президента Румен Радев за нулева толерантност към корупцията. Основната мисия на служебното правителство е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. То трябва да предприеме всички мерки за недопускане на манипулации. Това заяви Радев при представянето на служебното правителство, пише "Труд".

Служебното правителство е "кабинет на ревизията и щастието“, пише "24 часа". В първата си премиерска реч Огнян Герджиков приведе думите на Томас Джеферсън, че всеки има право на живот, свобода и стремеж към щастие. Задачата да направи ревизия пък бе поставена от президента Румен Радев при представянето на назначеното от него правителство, пояснява "24 часа".

"Монитор"
изтъква, че бившият премиер Бойко Борисов сам е поискал от Герджиков "ревизия в министерствата срещу спекулациите“.

"Стандарт" помества уверенията на премиера Герджиков пред Българското национално радио, че "лов на вещици" няма да има, но неговият кабинет няма да се притеснява да отмени обществени поръчки, направени "в последния момент, за много пари“.

"Въпреки че мандатът му е само два месеца, новият служебен кабинет се зарече да свърши неща, за които няма нито време, нито правомощия. Много от министрите вчера лансираха кухи лозунги вместо ясни и конкретни намерения“, пише вестник "Сега". Вестникът цитира новия здравен министър Илко Семерджиев да казва, че Националната здравно-осигурителна каса трябва да плаща на болницата, в която пациентът избере да отиде, и припомня, че в последните години болниците имат твърди лимити с цел спиране на преразходите в системата, което обаче не предполага напълно свободен избор на пациента.

"Сега" пише и за намеренията на новия министър на труда Гълъб Донев. "Той смята да работи върху механизъм за определяне на минималната работна заплата - нещо, обещавано от много правителства, но така и недовършено заради противоположните позиции на синдикати и работодатели.“

ЧЕЗ може да се оттегли от България, съобщава "Труд", като се позовава на съобщение, публикувано на сайта на компанията. Въз основа на интереса на няколко инвеститори "ЧЕЗ Група" реши да проучи пазара по отношение на своите капиталови инвестиции в България“, се казва в съобщението. Сайтът не посочва имената на потенциалните кандидати за активите - електроразпределителните мрежи в Западна България, ТЕЦ "Варна" и две зелени електроцентрали, отбелязва "Труд".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44