Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп забрани достъпа на бежанци от Сирия в САЩ

| обновено на 28.01.17 в 12:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС
САЩ спират да приемат бежанци от Сирия, след като американският президент Доналд Тръмп подписа указ за Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ. Освен че се забранява приемът на сирийски бежанци, с документа се забранява и влизането в САЩ на граждани на общо 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население. Върховният комисариат за бежанците, правозащитни организации и интелектуалци критикуваха остро решението на Вашингтон.

Указът на Тръмп спира американската програма за прием на бежанци и изрично забранява приема на сирийски бежанци до второ нареждане. За срок от три месеца в САЩ не могат да влизат граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключения ще се правят за дипломати от тези страни.

Не закъсня реакцията на международната общност. В общо комюнике, ООН и Международната организация за миграция призоваха администрацията на Тръмп да продължи да дава убежище на хора, които бягат от война. Нуждите на бежанците и мигрантите в световен мащаб никога не са били по-големи и програмата за заселване в САЩ е една от най-важните в света, се казва в изявлението.

Носителят на Нобелова награда за мир от 2014 г. Малала Юсафзаи изрази разочарование от указа на Доналд Тръмп за преустановяване на програмата за прием на бежанци в САЩ. Съкрушена съм, че Америка обръща гръб на славната си история на държава, приемаща бежанци и имигранти, каза в комюнике родената в Пакистан активистка. В знак на протест, иранската кинозвезда Таранех Алидости ще бойкотира церемонията по връчването на филмовите награди „Оскар“. Тя изпълнява главната роля в номинирания за Оскар за чуждестранен филм „Търговският пътник“. Актрисата обяви, че няма да присъства на церемонията в Лос Анджелис, защото въведената от Тръмп забрана е расистка.

В същото време републиканският сенатор от Флорида и бивш кандидат-президент Марко Рубио заяви, че имиграционната система на САЩ не е добра, но подчерта: Наш приоритет би трябвало да бъдат, и ще бъдат опасните престъпници, които представляват заплаха за сигурността. Законите, които имаме в момента, не са добри за никого – нито за Америка, нито за Мексико, нито за имигрантите и бежанците.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44