Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева
Хиляди учени от цял свят се включиха в петиция срещу новия указ, с който президентът Доналд Тръмп спря за четири месеца програмата за прием на бежанци в Съединените щати, пише "Вашингтон пост". Със същия указ, аргументиран с опасността от ислямски терористи, Тръмп наложи 30-дневна забрана за достъпа на граждани на Сирия, Ирак и още пет държави с предимно мюсюлманско население и анонсира нови процедури за "изчерпателна проверка" на желаещите да посетят САЩ, допълва вестникът. В петицията се посочва, че заповедта на президента е дискриминационна, вреди на националната сигурност и налага незаслужено бреме върху членове на общността. Подписите си под тази декларация сложиха 11 нобелови лауреати и множество носители на престижни научни награди в Съединените щати, пише "Вашингтон пост".

Заповедта на Тръмп не е нищо друго, освен забрана на мюсюлманите, но с други думи, пише "Гардиън". Британският вестник анализира и снощните изявления на премиера на Великобритания Тереза Мей и Доналд Тръмп, които се срещнаха във Вашингтон. "Тръмп се опита да представи единен фронт с ключовия си съюзник, но се въздържа, когато трябваше да подкрепи ангажимента на Мей за продължаване на санкциите срещу Русия", отбелязва изданието. "Гардиън" цитира думите на Тереза Мей, че санкциите, наложени след анексирането на Крим от Русия, трябва да останат в сила докато бъдат изпълнени изцяло договореностите от Минск за уреждане на конфликта в Украйна. От своя страна Тръмп, който по-рано изрази готовност да преразгледа санкциите, посочи само, че е твърде рано да се говори по тази тема.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44