Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на женския кос в Италия - най-студените през януари

Рим, Площадът на републиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според легенда, в Италия последните три дни на месец януари са най-студени. Наричат ги „дните на женския кос”. Според народното предание, месец януари, който бил от 28 дни, много завиждал на красотата на женския кос и правел на птицата лоши  шеги от мраз и сняг. Тя стояла колкото се може заради студа в гнездото си със запаси от храна. В последния ден от месеца излязла от него, доволна, че  януари свършва. Разгневен, той поискал три дни от брат си февруари, развихрил студ и сняг и женския кос едва успял да се скрие в един комин.

След три дни като излязла от него и януари вече си бил отишъл, птицата имала от саждите тъмнокафява перушина. Оттогава женският кос изглежда така, а януари е от 31 дни, последните три от които най-студени.

През тази година месец януари в Италия бе мразовит и с обилни снеговалежи, каквито не се помнят от десетилетия. Според прогнозите, ще завърши при ниски температури, на места минусови, със снежни и дъждовни бури и дните на женския кос ще се усетят от Скандинавия до Балканите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44