Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалистите във Франция днес гласуват на балотаж за президент

Снимка: БГНЕС

Френските симпатизанти на левицата днес избират кандидат-президент между Беноа Амон и Манюел Валс – изразители на две коренно различни визии за лява политика. Резултатът изглежда предопределен в полза на Амон. Бившият министър на образованието се открои като фаворит. Между два тура той се издигна с цели 11% в проучванията и получи подкрепата на важни фигури сред социалистите. Икономическата програма на кандидата, която включва универсален базов доход и намаляване на работното време, е критикувана като нереалистична от конкурентите му, но привлича с хуманизма си левия електорат. 

За бившия премиер Манюел Валс, носител на политическата линия на непопулярния президент Франсоа Оланд, балотажът е край на една трудна и противоречива кампания.

Избирателната активност е решаваща за резултата от вота. Динамиката между двата тура и съдебните проблеми, пред които внезапно се изправи кандидатът от десницата Франсоа Фийон, може да повлияят на левите избиратели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44