Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки жители на Кюстендил отбелязаха 139-годишнината от Освобождението на града

Снимка: kustendil.bg

Въпреки студеното време десетки жители на Кюстендил дойдоха пред паметника на Ильо войвода, за да отбележат 139-годишнината от Освобождението на града.

Градът е освободен два дни преди сключването на Одринския мир, при това се оказва, че Кюстендил е освобождаван на два пъти, припомня историкът д-р на науките Ангел Джонев:

При първия път няколко дни преди 17 януари, една руска бойна част прониква в града, изтласквайки малобройния турски гарнизон, но откъм Крива паланка пристигат няколко табора войска, които налагат малкото защитници да се оттеглят, предавайки града по военен ритуал на настъпващите противници, но някъде в района на Аджундар, днес където се намира паметникът на Ильо Войвода, единият от войниците е ранен от фанатизирани турци. Той по-късно умира от раните си в Коняво. Тогава се налага да се предприеме създаването на сериозен боен отряд, който да извърши окончателното Освобождение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44