Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест жертви на стрелба в джамия в канадския град Квебек

18 души са ранени, някои от тях тежко

| обновено на 30.01.17 в 17:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шестима души бяха убити и 18 ранени, след като въоръжени мъже откриха огън в джамия в канадския град Квебек. Задържани са двама нападатели след атентата срещу участници във вчерашната вечерна молитва в Ислямския културен център в квартал „Сент фой“. Полицията продължава да разследва мотива за атентата.

Нападението е извършено снощи малко преди 20.00 часа местно време по време на традиционната вечерна молитва в Ислямския културен център. Очевидец разказва, че въоръжените лица, открили огън в джамията, носели маски и викали Аллах акбар. Според него нападателите имали квебекски акцент. Шестима души са загинали, 18 са ранените, петима от които все още са в критично състояние. Между 60 и 100 души, сред които и деца, са се намирали в сградата по време на атентата. Всички убити са мъже на възраст между 35 и 60 години.

Полицията потвърди ареста на засега двама нападатели. Единият от тях е задържан непосредствено след нападението в района на ислямския център, а вторият – след автомобилна гонка на около пет километра от центъра на Квебек. В автомобила е открито огнестрелно оръжие. Ситуацията е под контрол, районът е отцепен и разследването продължава и в момента, съобщи полицията. Като част от разследването се извършват обиски и са отцепени отделни участъци в няколко квартала на града.

Никога не съм срещал омраза или неприязън към мюсюлманската общност и наистина съм шокиран от всичко това. Хората ще бъдат по-напрегнати, но се надявам, че всички ще се обединят по този въпрос и ще покажат подкрепата си на общността, защото точно от това се нуждаем в момента, заяви жител на Квебек след атентата.

На пресконференция премиерът на Квебек Филип Куяр окачестви нападението като терористичен акт, насочен срещу конкретна общност и изпрати послание към мюсюлманската общност: Ние сме с вас. Вие сте си у дома. И вие сте добре дошли у дома. Всички ние сме граждани на Квебек. Заедно трябва да продължим да изграждаме отворено, приемащо останалите и мирно общество.

В официално изявление, канадският премиер Джъстин Трюдо заяви: Осъждаме този терористичен акт, насочен срещу мюсюлмани в център на поклонение и убежище. Той изрази най-искрените си съболезнования на семействата и на приятелите на убитите и подчерта, че най-скъпата ценност на страната е религиозната ѝ толерантност. Канадските мюсюлмани са важен елемент от нашата национална тъкан и безумни действия като това нямат място в нашите общности, в нашите градове и в нашата страна, се казва още в изявлението му.

Канадската полиция затегна мерките за сигурност около религиозните центрове в цялата провинция Квебек. През следващите дни са планирани бдения в памет на жертвите на атентата. Властите в Квебек са подложени на критика, че не вземат достатъчно мерки за справяне с породените от омраза престъпления в провинцията. През юни миналата година същата джамия стана жертва на ислямофобска проява. Тогава отрязана глава на прасе беше поставена пред сградата с надпис „Бон апети“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44