Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Мръсен въздух трови София и Пловдив, пише ТРУД. По данни на Изпълнителната агенция по околна среда от предишното денонощие праховите частици в някои райони на двата града са надвишили пет пъти допустимите норми. На първо място по мръсен въздух в столицата е квартал „Хиподрума“, следван от „Павлово“, „Надежда“ и „Дружба“ - всичките с 4-5 пъти наднормено замърсяване.

Питейната вода за битови потребители в София ще поскъпне тази година с 18 процента, а до 2021 година ще има увеличение на цената, което в края на петгодишния период ще достигне 47 на сто, пише СТАНДАРТ. Вестникът се позовава на проект на решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, който ще бъде разгледан в петък.

Сурвакат ни с по-солени януарски сметки за ток, предупреждава МОНИТОР. Сметките на домакинствата, които се отопляват с електричество, за януари ще са със 70 процента по-високи спрямо януари 2016-та година, заради студената зима, пише вестникът, като се позовава на прогноза на бившия член на КЕВР Еленко Божков.

Обществена поръчка за 27 милиона лева е направило министерството на здравеопазването часове преди министър Петър Москов да сдаде властта, съобщава СТАНДАРТ. Става въпрос за търг на ваксини за 2017 година. Документите за него са разписани на 25 януари, ден преди да застъпи кабинетът „Герджиков“, обясни служебният здравен министър Илко Семерджиев, който е разпоредил проверка.

Премиерът и заместниците му си назначават армия от съветници, пише СЕГА във водещото си заглавие. Без много обяснения и солидна аргументация кабинетът на Огнян Герджиков даде възможност да бъдат назначени общо 42-ма съветници, експерти и технически сътрудници, които ще подпомагат него и четиримата му вицепремиери. Ако бъдат назначени всички, те ще струват на бюджета между 63 хиляди и 76 хиляди лева на месец, пише СЕГА.

За първи път цялостната координация по подготовката на парламентарни избори е поверена на военен, пише ТРУД. Правителството възложи тази задача на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната генерал Стефан Янев. Вотът ще е с 4 милиона лева по-скъп от предишните парламентарни избори, които се състояха през 2014 година и струваха 26 милиона, сочи вестникът.

БСП изпреварва ГЕРБ, Бойко Борисов падна до четвърти по рейтинг - водещото заглавие на ДУМА. Вестникът цитира най-новото проучване на „Галъп“.

ДУМА, както и повечето други печатни издания тази сутрин, публикува на първа страница снимка от посещението на президента Румен Радев в Брюксел.

„Радев зове за по-силна подкрепа от ЕС в опазването на границата“, съобщава 24 ЧАСА.

Заглавието на КАПИТАЛ DAILYпо темата гласи: „Румен Радев загърби темата за санкциите срещу Русия“. „Санкциите изобщо не са темата към момента, каза Радев след срещата в Брюксел с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Според президента единството на ЕС и притесненията за икономическата и социалната сигурност са по-важни въпроси. Изказването бе очаквано, тъй като мнението на Радев, че санкциите трябва да отпаднат, беше една от най-противоречивите му позиции по време на предизборната кампания, отбелязва КАПИТАЛ DAILY.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44