Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

27-годишен студент е обвинен за нападението над джамия в Квебек

| обновено на 31.01.17 в 18:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС
Извършителят на нападението в канадския град Квебек в неделя вечерта е канадецът Александър Бисонет. При терористичния акт в Ислямския културен център в квартал "Сент фой" бяха убити шестима и ранени 19 души. Срещу извършителя са повдигнати шест обвинения в убийство.

Нападението бе извършено в неделя, в края на вечерната молитва в джамията в Ислямския културен център в град Квебек. 27-годишният Александър Бисонет е влязъл в сградата и е открил безразборна стрелба срещу събралото се множество. Заподозреният е избягал от местопрестъплението с автомобил, но по-късно е позвънил в полицията, след което е бил арестуван. В колата му са намерени пистолет и автомат "Калашников".

Първоначално полицията съобщи за задържането на двама нападатели, но по-късно направи уточнението, че нападателят е един, а вторият задържан е свидетел, който се е опитвал да помага на ранените.

Срещу Бисонет са повдигнати шест обвинения за убийство от първа степен и пет обвинения за опит за убийство. Обвиняемият засега не се е признал за виновен. Съдебното заседание е насрочено за 21-ви февруари

Самият Бисонет, студент във факултета по социални науки на френскоезичния университет "Лавал" и служител на кол център, е известен в активистките кръгове на Квебек като крайно десен интернет трол, често заемал твърди позиции срещу бежанците и феминизма. Считан е за привърженик на лидера на френските националисти Марин Льо Пен. Състудентите му го описват като интроверт, ксенофоб и поддръжник на расисткия национализъм. Никога досега обаче не е участвал в реални породени от омраза действия или нападения.

Канадското общество бе разтърсено от терористичния акт, който е едно от най-тежките масови убийства в страната. Снощи в Квебек и в много други канадски градове се проведоха бдения в памет на жертвите. Канадският премиер Джъстин Трюдо обяви, че нападението е насочено срещу цялата страна и всички канадци, а не само срещу мюсюлманската общност. Целта на атентата, подчерта още Трюдо, е да се оронят най-изконните канадски ценности: откритост, многообразие и свобода на вероизповеданията, като подобни действия нямат място в канадското общество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44