Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ф. Тимерманс: Конструкцията на ЕС наистина може да загине от ръцете на националисти

Франс Тимерманс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

EС би могъл да бъде разрушен от националистите, предупреди първият зам.председател на ЕК Франс Тимерманс. Той обсъжда „Брексит“, наказателната процедура срещу Полша и други теми в дискусия с евродепутати от Комисията по конституционни въпроси в Брюксел.

Вторият човек в изпълнителната власт на ЕС допусна възможността за по-сериозна криза след напускането на Великобритания зарази възхода на крайно-десни и кайнолеви популистки партии:

Тази конструкция наистина може да загине от ръцете на националисти. Сътвореното от човек може да бъде и разрушено. Но дали това ще бъде в интерес на гражданите? Не мисля. Иронията е, че много националисти също не искат и пламенно защитават вътрешния пазар или структурните фондове, от които зависят.

Франс Тимерманс призова държавните лидери да спрат взаимните обвинения заради финансовите дългове и миграцията между севера и юга, между старите и новите страни-членки:

Процесът от Братислава и срещата на върха в Рим са моментът, в който да решим моралния риск - „как да съм сигурен, че ти се интересуваш от моите проблеми, за да мога аз да се грижа за твоите“?

Тимерманс заяви, че ще продължи с процедурата срещу Полша заради погазването на върховенството на закона от правителството на партия "Право и справедливост", което, според Брюксел, застрашава независимостта на Конституционния съд.

Нима може да се играе футбол без рефер, който да прилага правилата?, попита риторично холандският еврокомисар.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44